12.01.2008

Kannellbullar

Jedną z dwóch rzeczy, które lubię w Szwecji najbardziej, są cynamonowe bułeczki drożdżowe - „Kanelbullar”. Ich wykonanie jest niesamowicie proste i stało się moim pierwszym krokiem w dziedzinie ciasta drożdżowego. Przygotowanie kanellbullarów nie zabiera wiele czasu, a zapach z piekarnika jest niepowtarzalny. Przepis wziąłem z tej strony .

1 Składniki

Ciasto:

  • 2,5 deg drożdży

  • 7,5 deg margaryny

  • 250 ml mleka

  • 50 ml cukru

  • szczypta soli

  • łyżeczka mielonego kardamonu

  • 750 ml mąki

Masa:

  • 5 deg margaryny

  • 50 ml cukru

  • łyżeczka mielonego cynamonu

Glazura:

  • 1 jajko

  • cukier perłowy

2 Przygotowanie

  • Rozbij drożdże na grudki w misce, wlej mieszaninę mleka i rozpuszczonej margaryny o temp. 37 ºC.

  • Dodaj cukru, soli i kardamonu, wymieszaj.

  • Następnie dodawaj mąki, mieszając rękami, puki ciasto nie stanie się gęste i nie zacznie odchodzić od rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, niż podano w przepisie.

  • Odstaw na 30 min, najlepiej w ciepłe miejsce.

  • Przygotuj masę: Pokrój margarynę na małe kawałki, dodaj cynamon i cukier i rękami ucieraj na masę. Jest to najbardziej istotna część całej procedury. Z początku rozpuszczaliśmy margarynę, ale wówczas wypełnienie nie jest takie dobre.

  • Po 30 min wyjmij ciasto na stolnicę, albo blat stołu. Wysyp powierzchnię niewielką ilością mąki. Rozwałkuj ciasto, jak na pizzę, ale nie zbyt cienko.

  • Używając płaskiej łyżki rozprowadź masę na powierzchni ciasta. Masa jest dość twarda, więc uważaj, aby nie podziurawić ciasta.

  • Zwiń ciasto w ciasny rulon, jak makowiec, obetnij końce, gdzie nie ma wypełnienia i odłóż je na bok. Pokrój rulon na 2-3 cm plastry i ułóż je na uprzednio pokrytą papierem lub folią aluminiową, blachę. Aby wypełnienie nie wypływało na dno, mam zwyczaj wpychania wystającego na zewnątrz paska ciasta drożdżowego pod spód. W czasie pieczenia ciasto rozchodzi się na warstwy, więc Szwedzi umieszczają je w papierowych foremkach, ale nie jest to konieczne.

  • Odstaw uformowane bułeczki na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj glazurę.

  • Rozbij jajko i roztrzep żółtko. Posmaruj pędzlem wierzch bułeczek i posyp grubym cukrem. Można również dać na wierzch rodzynki, ale mają one tendencję do przypalania się w czasie pieczenia, więc ja ich nie używam.

  • Przy zwijaniu rulonu zawsze zostają skrajne kawałki, które nie zawierają masy. Mam zwyczaj rozwijania tego ciasta i posypywania go kardamonem, można oczywiście przygotować więcej masy cynamonowej. Z pozostałych kawałków zazwyczaj wyrabiam większą drożdżówkę.

  • Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ºC. Piecz bułeczki 10-15 min. Zwracam przy tym uwagę, że czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek, więc jest jedynie orientacyjny. Ja wyciągam bułeczki, kiedy są ładnie zarumienione.

Życzę powodzenia i smacznego.

1

Brak komentarzy: